Mărțișorul - o sărbătoare pentru copilul din tine

TT_Martisor-2

Dacă aș căuta răspuns în rândul adulților la întrebări precum “Ce este mărțișorul? Ce sărbătorim de mărțișor?” m-aș aștepta la răspunsuri diverse. Al meu probabil ar fi mai… emoțional (!) deoarece pentru mine mărțișorul este egal cu a sărbători sosirea primăverii iar de undeva… de demult, dintr-o amintire uitată, re-vine și o poveste despre un mic simbol oferit de fată băiatului pe care îl iubește, în prima zi a primăverii.

În plus, probabil că aș căuta “ce se mai scrie” pe un site “de încredere” (whatever that means) și mi-aș mai completa răspunsul cu ceva mai “elevat” sau mai “educativ” în cazul în care aș regresa instantaneu la vârsta școlară și m-aș simți obligată să răspund “corect”.

Neavând nici eu un răspuns clar la aceste întrebări, am avut rezerve în a-mi îndemna fetița să aibă un comportament sau altul cu ocazia acestei zile - mi-a plăcut mai mult să observ. Și iată ce am văzut și auzit:

  • că a fost foarte curioasă să afle ce este mărțișorul dar nu neapărat de la mine - de data asta, grădința pare că i-a dat destule răspunsuri sau i le-a dat oarecum consecvent iar acum, la vârsta școlară, își construiește răspunsuri și singură
  • că a fost foarte interesată să ofere mărțișoare deși undeva, cândva a auzit că, de fapt, băieții dau mărțișoare fetelor dar nu i se părea un răspuns echivalent cu o regulă ci, mai degrabă, un posibil răspuns
  • că a dorit să aibă mărțișoare de sticlă pentru ea - iar acest lucru m-a înmuiat cu totul, amintindu-mi că erau și preferatele mele, la vârsta ei
  • că destinatarii mărțișoarelor au fost deopotrivă copii și adulți, băieți și fete, bărbați și femei
  • că și-a dorit ca nu cumva să-mi spună tati că urmează să-mi cumpere ea (!) un mărțișor
  • că a așteptat cu emoție această zi și s-a pregătit câteva seri la rând pentru ea
  • că la intrarea în școală copiii apăreau mai emoționați ca de obicei și cu ochii atenți la pachetele celorlalți - “Ai adus și tu mărțișoare?”
  • că a fost ca o zi în care “ceva” se putea întâmpla “altfel” dar cu siguranță aducând bucurie prin a oferi celorlalți.

Adulții au răspunsuri diferite la multe întrebări, atunci când urechile copiilor sunt pe-aproape. La locul de muncă, 1 martie poate fi o neliniște sau o bucurie pentru bărbat sau femeie dar, în preajma unui copil, 1 martie primește vizibil un văl de speranță - poate este speranța unui nou început: de primăvară, de a retrăi emoția unei sărbători. Sau poate e speranța gestului frumos ivit dintr-o poveste care nici măcar nu mai știm de unde a pornit - pe bune, tu știi ce este mărțișorul? Dacă nu, îl poți lăsa pe copilul din tine să-ți dea răspunsul! Și-apoi… ni-l spui și nouă?
blog comments powered by Disqus